21 Φεβρουαρίου 2010

Iyengar Γιόγκα στο Ρουφ-Γκάζι


YOGA

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ
ΣΩΜΑΤΙΚΗ & ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙ

Yoga, στα σανσκριτικά, σημαίνει ένωση. Ένωση των σωματικών, ψυχικών και νοητικών μας δυνάμεων.

Αυτή η συνένωση μας οδηγεί σε μια νέα θεώρηση της ζωής.

Η yoga εμφανίστηκε πριν από περίπου 4.000 χρόνια στην Ινδία και παραμένει πάντα επίκαιρη και εξαιρετικά ωφέλιμη.

Μέσω των ασκήσεων της yoga επιτυγχάνεται η διατήρηση της καλής υγείας που προέρχεται από την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, του οξυγόνου και της νευρικής ενέργειας σαν αποτέλεσμα του ανοίγματος των σφιγμένων αρθρώσεων και της διάτασης και χαλάρωσης των σφιγμένων μυών

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλου, σωματότυπου και φυσικής κατάστασης ασκούνται στη yoga για διαφορετικούς λόγους καθώς επιτυγχάνεται η καλύτερη λειτουργία του μυϊκού, κυκλοφορικού, πεπτικού,αναπαραγωγικού, ενδοκρινικού και νευρικού συστήματος.

Παράλληλα ανακουφίζει και προλαμβάνει την εκδήλωση των ασθενειών της εποχής μας όπως πόνοι στη μέση, πονοκέφαλοι, εξάντληση, αϋπνία, άγχος, υπέρταση, καρδιακά νοσήματα, νευρικότητα, διαταραχές στην πέψη, έλκος, νεφρική ανεπάρκεια, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, φλεβίτιδα, κατάθλιψη, διαταραχή εμμήνου ρήσης, αναιμία, αρθρίτιδα, άσθμα, βρογχίτιδα, έλλειψη νοητικής διαύγειας, συναισθηματική αστάθεια, ορμονικές διαταραχές, υπογλυκαιμία, διαβήτης, κ.λπ.

Τέλος η yoga βοηθάει στην ηρεμία του νου, που στις σύγχρονες κοινωνίες εξαιτίας των έντονων καθημερινών ρυθμών, του στρες και του ανθυγιεινού τρόπου ζωής είναι δυσεύρετη.

Η yoga μας προκαλεί να την ανακαλύψουμε και ως αντάλλαγμα μας προσφέρει μια καλύτερη ζωή.

IYENGAR YOGA

TI XAΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ
ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ IYENGAR;

Στην πράξη, η εκμάθηση της μεθόδου Iyengar ξεκινά από τη σε βάθος μελέτη των asanas (στάσεις, θέσεις του σώματος). Κατά τη διάρκεια της άσκησης δίνεται έμφαση στα εξής:

Ευθυγράμμιση: επιτρέπει στο σώμα να αναπτυχθεί αρμονικά και με σωστό, από ανατομικής άποψης τρόπο, ώστε ο μαθητής να μην υφίσταται τραυματισμούς.

Αλληλουχία: αναφέρεται στη σειρά με την οποία εκτελούνται οι asanas Για παράδειγμα, αλλάζοντας τη σειρά των ίδιων ασκήσεων, έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο.

Χρόνος: αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που αφιερώνεται σε κάθε asana. Οι στάσεις δεν είναι δυνατό να εκτελούνται γρήγορα ή μηχανικά. Ο μαθητής χρειάζεται να παραμένει στη στάση για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να εντείνει το βάθος της και να αρχίσει, με αυτόν τον τρόπο, να αντλεί τα οφέλη της.

Δεδομένου ότι κάθε σώμα έχει διαφορετικά δυνατά και αδύνατα σημεία o Iyengar ανέπτυξε, επίσης, τη χρήση βοηθημάτων. Τα βοηθήματα είναι αντικείμενα που βοηθούν το άτομο να προσαρμόσει ή να στηρίξει το σώμα του στις διάφορες στάσεις, ώστε να μπορεί να εργαστεί με ένα εύρος κίνησης που να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι, αν και οι θεραπευτικές ιδιότητες των asanas είναι γνωστές εδώ και αιώνες, η επιμονή του Iyengar στη σωστή, από ανατομικής άποψης, ευθυγράμμιση του σώματος και στις σωστές μεθόδους εργασίας συνέβαλε στη βελτίωση αυτών των ιδιοτήτων. Ως εκ τούτου, η πρακτική της Iyengar yoga οδηγεί συχνά στην εξάλειψη του πόνου, στη βελτίωση της στάσης του σώματος κ.λπ., ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία πολλών παθήσεων, υπό την επίβλεψη βέβαια ενός επαρκώς έμπειρου δασκάλου.

Έτσι, κάποιος μέσω της πρακτικής και της κατανόησης της Iyengar yoga συνειδητοποιεί ότι η asana (στάση του σώματος) διαφέρει από το stretching ή τη γυμναστική όπως και η pranayama (έλεγχος της αναπνοής) από τις απλές βαθιές αναπνοές και οδηγείται σταθερά στον έλεγχο του σώματός του και κατ’ επέκταση στον έλεγχο του νου.

Δυαλέων 15, 11854 Ρουφ- Γκάζι
15 Dealeon, 11854 Rouf-Gazi
211 0141540
sattvayogastudio@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.