21 Φεβρουαρίου 2010

Iyengar Γιόγκα στο Μετς


Γιόγκα και οφέλη

Φιλόσοφοι και πνευματικοί καθοδηγητές όλων των εποχών μάς διδάσκουν ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μονοπάτια για να φτάσει κανείς στον υπέρτατο στόχο: να κοιτάξει βαθιά μέσα του και να ανακαλύψει τον εαυτό του. Ένα από αυτά είναι η γιόγκα. Γιόγκα σημαίνει ‘ένωση’, ‘η ένωση του σώματος με το πνεύμα και του πνεύματος με την ψυχή’.

Πέρα από πανάρχαια φιλοσοφία, επιστήμη και τέχνη, η γιόγκα είναι ένα μέσον προληπτικής ιατρικής που δρα σε σωματικό, πνευματικό και ψυχικό επίπεδο! Εμφανίστηκε πριν από 4.000 χρόνια περίπου στην Ινδία, εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλον τον κόσμο και παραμένει πάντα επίκαιρη και εξαιρετικά ωφέλιμη, ιδιαίτερα στις μοντέρνες κοινωνίες, που οι έντονοι ρυθμοί, το στρες και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής απομακρύνει τον άνθρωπο από το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή του, αποξενώνοντάς τον από τον ίδιο του τον εαυτό!

Η γιόγκα είναι μία εναλλακτική προσέγγιση για καλύτερη υγεία και ισορροπία σε όλα τα επίπεδα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, χρώματος, φύλου, φυσικής κατάστασης και σωματότυπου ασκούνται στη γιόγκα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μελέτες αποδεικνύουν συνεχώς πως μέσω του ανοίγματος των σφιγμένων αρθρώσεων και της διάτασης και χαλάρωσης των σφιγμένων μυών, η γιόγκα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, του οξυγόνου και της ενέργειας σε όλο το σώμα.

Μέσα από τις ασκήσεις της γιόγκα, όλα τα συστήματα —μυϊκό, κυκλοφορικό, πεπτικό, αναπαραγωγικό, ενδοκρινικό και νευρικό— λειτουργούν καλύτερα. Παράλληλα, ανακουφίζει αλλά και προλαμβάνει την εκδήλωση των ασθενειών της εποχής μας, όπως πόνοι στη μέση, πονοκέφαλοι, εξάντληση, αϋπνία, άγχος, υπέρταση, καρδιακά νοσήματα, νευρικότητα, διαταραχές στην πέψη, έλκος, νεφρική ανεπάρκεια, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, φλεβίτιδα, κατάθλιψη, διαταραχή εμμήνου ρήσης, αναιμία, αρθρίτιδα, άσθμα, βρογχίτιδα, έλλειψη νοητικής διαύγειας, συναισθηματική αστάθεια, ορμονικές διαταραχές, υπογλυκεμία, διαβήτης κ.λπ.

Γνώθι σαυτόν
 

Η γιόγκα προσφέρει ηρεμία και γαλήνη, ψυχική ισορροπία, νοητική διαύγεια και πνευματική σταθερότητα. Συνήθως, η μυϊκή ένταση συνοδεύεται από νοητικό και συναισθηματικό στρες. Η άσκηση της γιόγκα και οι τεχνικές αναπνοής ρυθμίζουν τις εντάσεις και το άγχος, ηρεμούν το σώμα και το πνεύμα και απαλλάσσουν από τη νοητική ένταση και τα αρνητικά συναισθήματα.

Η γιόγκα είναι ένα ενεργειακό μάθημα αυτογνωσίας. Πρώτα και πάνω απ’ όλα μάς διδάσκει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας, βοηθάει να αποδεχθούμε το σώμα μας με τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες του, ώστε να μην το κρίνουμε, να δείχνουμε κατανόηση και συμπόνοια στον εαυτό μας και κατ’ επέκταση στους γύρω μας και μέσα από το ‘γνώθι σαυτόν’ να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Στις μοντέρνες κοινωνίες και τον δυτικό τρόπο σκέψης, όλα αυτά μπορεί να ακούγονται απίστευτα! Οφείλουμε να παραδεχτούμε όμως ότι αυτή η τόσο αρχαία όσο και μοντέρνα τέχνη είναι κάτι παραπάνω από μία ολιστική μέθοδος καλλιέργειας του σώματος και του πνεύματος...

Η γιόγκα είναι επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνη. Διδάσκει έναν τρόπο ζωής που ελευθερώνει το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή. Είναι ένα μέσον αυτοανακάλυψης, ένα είδος ψυχοθεραπείας, ένας τρόπος ‘ευ ζην’ με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Η γιόγκα είναι ταξίδι…
Ένα ταξίδι που μπορεί να αλλάξει τον ρου των πραγμάτων
και την ίδια την πορεία ζωής μας!
 

Ιyengar yoga
 
Έμφαση στην ευθυγράμμιση του σώματος και εστίαση στη λεπτομέρεια της κάθε asana*

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσεγγίσει κανείς τη γιόγκα και διαφορετικά είδη που μπορεί να ακολουθήσει, ανάλογα με τις προτιμήσεις και το ταμπεραμέντο του. Όμως, όποιο μονοπάτι της κι αν πάρει κανείς, η γιόγκα είναι ΜΙΑ, ο στόχος είναι ΕΝΑΣ, κοινός: ένωση σώματος, πνεύματος και διάνοιας με τη λάμψη της ψυχής.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα στυλ γιόγκα στον κόσμο, το ιδανικότερο για να ξεκινήσει κανείς, αποκτώντας σωστές βάσεις και να αποφύγει τυχόν τραυματισμούς, είναι η Iyengar Yoga (προφέρεται Αϊγιένγκαρ).

Από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τo Bellur της νότιας Ινδίας, ως τα πέρατα του κόσμου, ο B.K.S. Iyengar αποτελεί έναν από τους διασημότερους γιόγκι όλων των εποχών. Έχοντας ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή σε όλα τα στυλ γιόγκα που διδάσκονται ανά τον κόσμο, ο B.K.S. Iyengar, σε ηλικία 89 ετών σήμερα, εξακολουθεί να διδάσκει τη hatha yoga σε χιλιάδες μαθητές του από όλον τον κόσμο με το ιδιαίτερο στυλ που ο ίδιος δημιούργησε μέσα από την προσωπική του μελέτη και σπουδή τής γιόγκα.

Κύριο χαρακτηριστικό τής Iyengar Yoga είναι ότι εστιάζει στη σωστή ευθυγράμμιση και στάση του σώματος, ώστε να λειτουργεί σωστά από πλευράς μηχανικής, δίνοντας έμφαση στις λεπτές αποχρώσεις τής κάθε asana*, αρχίζοντας περιφερειακά και φθάνοντας ως το κέντρο τού είναι μας.

Σε ένα τυπικό μάθημα Iyengar, οι μαθητές παραμένουν περισσότερο σε κάθε asana απ’ ό,τι σε άλλες σχολές γιόγκα, ώστε να αφιερώσουν την προσοχή τους στην ευθυγράμμιση του σώματος, όπως απαιτείται.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα της μεθόδου Iyengar είναι η χρήση βοηθημάτων, μία καινοτομία που αφ’ ενός κάνει τη γιόγκα προσιτή στον καθένα —πέρα από σωματότυπο, φυσική κατάσταση, ηλικία και φύλο—, αφ’ ετέρου βοηθάει να επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν πιο σωστή στάση του σώματος, αποκομίζοντας έτσι τα μέγιστα δυνατά οφέλη από κάθε asana* και μειώνοντας στο ελάχιστο τις πιθανότητες τραυματισμού.

*asana: στάση/θέση


Shakti yoga studio

 
Σε μια ήσυχη γειτονιά στο Μετς, στην καρδιά της Αθήνας, ο Αθλητικός Σύλλογος Shakti, όπου shakti στα σανσκριτικά είναι η θηλυκή ενέργεια, δημιούργησε το Shakti Yoga Studio, έναν λιτό και απέριττο χώρο συνάντησης των φίλων της γιόγκα και άλλων ανατολικών φιλοσοφιών.

Τo Shakti Yoga Studio εμπνεύστηκαν δύο λάτρεις της γιόγκα, δύο άνθρωποι που βρέθηκαν να συμπορεύονται στο ίδιο μονοπάτι της πανάρχαιας φιλοσοφίας και αρχαίας τέχνης της γιόγκα. Ο Χρήστος και η Χάρις συναντήθηκαν ως δάσκαλος και μαθήτρια και σύντομα η αγάπη τους για τη γιόγκα τούς ώθησε στη δημιουργία ενός χώρου κατάλληλου για άσκηση, με τον απαραίτητο εξοπλισμό τής Iyengar Yoga, όπου θα μπορούσαν να ασκούνται οι ίδιοι, αλλά και άλλοι φίλοι της γιόγκα.

Ένας από τους μόλις 5 πιστοποιημένους δασκάλους Iyengar Yoga στην Ελλάδα, ο Χρήστος Παύλου διδάσκει γιόγκα τα τελευταία 14 χρόνια στην Αθήνα. Το όνομά του, η απλή και διακριτική παρουσία του, η ίδια η ενέργειά του, αλλά ακόμη περισσότερο η διδασκαλία του, το ήθος του και η διάθεσή του να μεταδώσει τη γνώση του αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των μαθημάτων τού Shakti Yoga Studio.

Η Shakti, η θηλυκή ενέργεια τού στούντιο, είναι η Χάρις Λυρώνη. Πιστή μαθήτρια του Χρήστου, βαδίζει στα χνάρια του δασκάλου της και αφήνεται να παρασυρθεί από την αγάπη της στη γιόγκα, συμμετέχοντας ενεργά τα τελευταία χρόνια στη διδασκαλία τής Iyengar Yoga, δίπλα στον δάσκαλο και μέντορά της.


Aθλητικός σύλλογος shakti

 
Ο Αθλητικός Σύλλογος Shakti στεγάζεται στην οδό Λάμπρου Φωτιάδου 17-19, στο Μετς, όπου ξεκινάει τη δραστηριότητά του με μαθήματα Iyengar Yoga. Ο σύλλογος φιλοδοξεί, σιγά-σιγά, να δραστηριοποιηθεί και σε άλλους τομείς, όπως οργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων, πρόσκληση δασκάλων από το εξωτερικό, εκπαιδευτικές διακοπές στην Ινδία με μαθήματα γιόγκα στο Iyengar Yoga Institute στην Pune, μεταφράσεις επιλεγμένων βιβλίων γιόγκα κ.λπ.

Σεβόμενοι την ενέργεια του χώρου και την ιδιαιτερότητα της άσκησης της γιόγκα, το στούντιο δεν διαθέτει τηλέφωνο. Για τις ώρες των μαθημάτων, μπορείτε να ενημερωθείτε στο 210-75.69.376, όπου ο τηλεφωνητής αναφέρει όλες τις ημέρες και ώρες που μπορείτε να περάσετε (χωρίς ραντεβού) για ένα ΔΩΡΕΑΝ πρώτο μάθημα γνωριμίας. Αν αφήσετε το όνομα και το τηλέφωνό σας, η Χάρις θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο.

Για μία πιο άμεση προσωπική επαφή, μπορείτε επίσης να καλέσετε στο 69.36.134.111 καθημερινά, κατά προτίμηση μεταξύ 13:00-15:00 ή να γράψετε στην ηλεκτρονική δ/νση
info@shakti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.