23 Σεπτεμβρίου 2010

10 σημαντικοί λόγοι για να κάνετε γιόγκα μια ζωή...



 10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΟΓΚΑ ΜΙΑ ΖΩΗ...

Τις μαρτυρίες των γιόγκι σε ό,τι αφορά τα οφέλη της γιόγκα στην υγεία και τη φυσική κατάσταση επιβεβαιώνει τώρα και η επιστήμη! Δοκιμάστε τη γιόγκα και ανακαλύψτε τα οφέλη της στο σώμα, το πνεύμα και την ψυχή...

1.        ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ: διευκολύνοντας το χαλάρωμα, η γιόγκα βοηθάει στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει το άγχος. Μεταξύ άλλων, η γιόγκα ρίχνει την πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, βελτιώνει την πέψη, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μειώνει τα συμπτώματα του στρες, της κατάθλιψης, της κόπωσης, του άσθματος και της αϋπνίας.

2.        ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ: μελέτες αποδεικνύουν ότι η πρακτική των άσανα, του διαλογισμού ή συνδυασμός και των δύο απαλύνει τους πόνους σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτοάνοσες ασθένειες και υπέρταση, καθώς και σε όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα, πόνους στην πλάτη και τον αυχένα και άλλες χρόνιες παθήσεις. Ακόμη και ο συναισθηματικός πόνος έχει αναφερθεί ότι απαλύνεται με την εξάσκηση στη γιόγκα.

3.        ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ: η γιόγκα μάς διδάσκει να παίρνουμε πιο αργές, βαθιές αναπνοές, με αποτέλεσμα η λειτουργία των πνευμόνων να βελτιώνεται, το σώμα να ανταποκρίνεται καλύτερα στο χαλάρωμα και τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα να αυξάνονται.

4.        ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ: η γιόγκα βοηθάει στη βελτίωση της ευλυγισίας και κινητικότητας του σώματος, αυξάνοντας το εύρος της κίνησης και μειώνοντας τον πόνο και τις ενοχλήσεις. Πολλοί, στο πρώτο μάθημα γιόγκα δεν μπορούν να φτάσουν τα δάχτυλα των ποδιών τους. Σιγά-σιγά όμως αρχίζουν να χρησιμοποιούν τους σωστούς μυς και με τον καιρό, οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι μύες επιμηκύνονται, ενώ αυξάνεται η ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα ο ασκούμενος να μπορεί να προσεγγίσει ολοένα και περισσότερες άσανα. Και καθώς στη γιόγκα δίνεται έμφαση στη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος, σταδιακά επιτυγχάνεται καλύτερη στάση σώματος. Παράλληλα, ανακουφίζει από τους πόνους και τα προβλήματα της πλάτης, του αυχένα, των κλειδώσεων και των μυών.

5.        ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ: με την εξάσκηση στις άσανα, το σώμα χρησιμοποιεί κάθε μυ, βοηθώντας στην ενδυνάμωση όλου του σώματος. Και καθώς οι άσανα δυναμώνουν το σώμα, παράλληλα προσφέρουν ανακούφιση από τη μυική ένταση.

6.        ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ: ακόμη και τα λιγότερο δυναμικά στυλ γιόγκα βοηθούν το σώμα να κοντρολάρει το βάρος, μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, καίγοντας τις παραπανίσιες θερμίδες και μειώνοντας το στρες. Παράλληλα, η γιόγκα ενθαρρύνει έναν υγιή τρόπο διατροφής και προσφέρει έντονη αίσθηση ευεξίας και αυτοεκτίμησης.

7.        ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: με την εξάσκηση στις άσανα, η γιόγκα βοηθάει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, μεταφέροντας πιο αποτελεσματικά οξυγονωμένο αίμα στα κύτταρα όλου του σώματος.

8.        ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: ακόμη και η πιο ήπια γιόγκα παρέχει καρδιοαγγειακά οφέλη, καθώς ξεκουράζει την καρδιά, αυξάνει την αντοχή και βελτιώνει τη λήψη οξυγόνου στη διάρκεια της εξάσκησης.

9.        ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ: η γιόγκα βοηθάει να εστιάζουμε στο παρόν, να αποκτάμε επίγνωση και ισορροπία μεταξύ σώματος και νου, ενώ θέτει τις βάσεις για βελτίωση της συγκέντρωσης, του συγχρονισμού, των αντανακλαστικών και της μνήμης.

10.    ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ: η διαλογιστική πλευρά της γιόγκα βοηθάει να φτάσει κανείς σε ένα πιο πνευματικό, πιο ικανοποιητικό κομμάτι της ζωής. Πολλοί θεωρούν την εσωτερική γαλήνη και ισορροπία τον βασικότερο λόγο για τον οποίο η γιόγκα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.