21 Φεβρουαρίου 2010

Ανατομία της Κίνησης

 
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις
Χρήστος Παύλου & Σια ΕΠΕ
Εμπεδοκλέους 95, 

Βύρωνας 162 32
Τηλ. 210 7623 749 

Φαξ 210 76 21 100
e-mail: info@sport-center.gr

Το βιβλίο

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
της Βlandine Calais-Germain που έγινε Best seller τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.
Ένα απαραίτητο βοήθημα για:

† Πολεμικές Τέχνες
† Γιόγκα
† Χορό
† Γυμναστική
† Αθλητισμό
† Αερόμπικ
† Φίτνες

Και γενικότερα για όποιον ενδιαφέρεται και ασχολείται με την κίνηση του σώματος.

«Η Calais-Germain κατανοεί πραγματικά το μυοσκελετικό σύστημα, τη λειτουργική ανατομία του και τις ενδεχόμενες δυσλειτουργίες του. Το βιβλίο αυτό είναι απαραίτητο εργαλείο για όσους εργάζονται με το ανθρώπινο σώμα».
- John E. Upledger, D.O., O.M.M.Συγγραφέας, Κρανιοϊερή θεραπεία

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ είναι μια δυναμική, ολοκληρωμένη προσέγγιση στη μελέτη των σωματικών δομών του μυοσκελετικού συστήματος και στη λειτουργική σχέση τους με τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος.

Με σαφές και περιεκτικό κείμενο και εκατοντάδες σκίτσα, η συγγραφέας ξεναγεί τον αναγνώστη στους μυς, τα οστά, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις των χεριών, των ποδιών και του κορμού.

Σε όλο το βιβλίο, η προσοχή εστιάζεται στην ανατομία, όχι για αυτή καθ’ εαυτή, αλλά ως προς τη λειτουργική της σχέση με τις πραγματικές κινήσεις του σώματος, στην άσκηση και σε άλλες δραστηριότητες.

Στοιχεία του βιβλίου

ΤΙΤΛΟΣ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
ISBN: 960-86174-4-8
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Bladine Calais-Germain
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Λήδα Σανιώτη
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΟΡΩΝ:
Γεώργιος-Γρηγόρης Καραχάλιος, Ορθοπαιδικός
ΣΕΛΙΔΕΣ: 290
ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ: 30,00
Για σχολές και εκπαιδευτές έκπτωση 30%
Τα έξοδα αποστολής βαρύνουν τον πελάτη.

Iyengar Γιόγκα στο Ρουφ-Γκάζι


YOGA

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ
ΣΩΜΑΤΙΚΗ & ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙ

Yoga, στα σανσκριτικά, σημαίνει ένωση. Ένωση των σωματικών, ψυχικών και νοητικών μας δυνάμεων.

Αυτή η συνένωση μας οδηγεί σε μια νέα θεώρηση της ζωής.

Η yoga εμφανίστηκε πριν από περίπου 4.000 χρόνια στην Ινδία και παραμένει πάντα επίκαιρη και εξαιρετικά ωφέλιμη.

Μέσω των ασκήσεων της yoga επιτυγχάνεται η διατήρηση της καλής υγείας που προέρχεται από την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, του οξυγόνου και της νευρικής ενέργειας σαν αποτέλεσμα του ανοίγματος των σφιγμένων αρθρώσεων και της διάτασης και χαλάρωσης των σφιγμένων μυών

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλου, σωματότυπου και φυσικής κατάστασης ασκούνται στη yoga για διαφορετικούς λόγους καθώς επιτυγχάνεται η καλύτερη λειτουργία του μυϊκού, κυκλοφορικού, πεπτικού,αναπαραγωγικού, ενδοκρινικού και νευρικού συστήματος.

Παράλληλα ανακουφίζει και προλαμβάνει την εκδήλωση των ασθενειών της εποχής μας όπως πόνοι στη μέση, πονοκέφαλοι, εξάντληση, αϋπνία, άγχος, υπέρταση, καρδιακά νοσήματα, νευρικότητα, διαταραχές στην πέψη, έλκος, νεφρική ανεπάρκεια, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, φλεβίτιδα, κατάθλιψη, διαταραχή εμμήνου ρήσης, αναιμία, αρθρίτιδα, άσθμα, βρογχίτιδα, έλλειψη νοητικής διαύγειας, συναισθηματική αστάθεια, ορμονικές διαταραχές, υπογλυκαιμία, διαβήτης, κ.λπ.

Τέλος η yoga βοηθάει στην ηρεμία του νου, που στις σύγχρονες κοινωνίες εξαιτίας των έντονων καθημερινών ρυθμών, του στρες και του ανθυγιεινού τρόπου ζωής είναι δυσεύρετη.

Η yoga μας προκαλεί να την ανακαλύψουμε και ως αντάλλαγμα μας προσφέρει μια καλύτερη ζωή.

IYENGAR YOGA

TI XAΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ
ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ IYENGAR;

Στην πράξη, η εκμάθηση της μεθόδου Iyengar ξεκινά από τη σε βάθος μελέτη των asanas (στάσεις, θέσεις του σώματος). Κατά τη διάρκεια της άσκησης δίνεται έμφαση στα εξής:

Ευθυγράμμιση: επιτρέπει στο σώμα να αναπτυχθεί αρμονικά και με σωστό, από ανατομικής άποψης τρόπο, ώστε ο μαθητής να μην υφίσταται τραυματισμούς.

Αλληλουχία: αναφέρεται στη σειρά με την οποία εκτελούνται οι asanas Για παράδειγμα, αλλάζοντας τη σειρά των ίδιων ασκήσεων, έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο.

Χρόνος: αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που αφιερώνεται σε κάθε asana. Οι στάσεις δεν είναι δυνατό να εκτελούνται γρήγορα ή μηχανικά. Ο μαθητής χρειάζεται να παραμένει στη στάση για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να εντείνει το βάθος της και να αρχίσει, με αυτόν τον τρόπο, να αντλεί τα οφέλη της.

Δεδομένου ότι κάθε σώμα έχει διαφορετικά δυνατά και αδύνατα σημεία o Iyengar ανέπτυξε, επίσης, τη χρήση βοηθημάτων. Τα βοηθήματα είναι αντικείμενα που βοηθούν το άτομο να προσαρμόσει ή να στηρίξει το σώμα του στις διάφορες στάσεις, ώστε να μπορεί να εργαστεί με ένα εύρος κίνησης που να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι, αν και οι θεραπευτικές ιδιότητες των asanas είναι γνωστές εδώ και αιώνες, η επιμονή του Iyengar στη σωστή, από ανατομικής άποψης, ευθυγράμμιση του σώματος και στις σωστές μεθόδους εργασίας συνέβαλε στη βελτίωση αυτών των ιδιοτήτων. Ως εκ τούτου, η πρακτική της Iyengar yoga οδηγεί συχνά στην εξάλειψη του πόνου, στη βελτίωση της στάσης του σώματος κ.λπ., ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία πολλών παθήσεων, υπό την επίβλεψη βέβαια ενός επαρκώς έμπειρου δασκάλου.

Έτσι, κάποιος μέσω της πρακτικής και της κατανόησης της Iyengar yoga συνειδητοποιεί ότι η asana (στάση του σώματος) διαφέρει από το stretching ή τη γυμναστική όπως και η pranayama (έλεγχος της αναπνοής) από τις απλές βαθιές αναπνοές και οδηγείται σταθερά στον έλεγχο του σώματός του και κατ’ επέκταση στον έλεγχο του νου.

Δυαλέων 15, 11854 Ρουφ- Γκάζι
15 Dealeon, 11854 Rouf-Gazi
211 0141540
sattvayogastudio@yahoo.gr

Iyengar Γιόγκα στο Βύρωνα



Γιόγκα για μια καινούργια Εποχή.
 

Μια μοντέρνα προσέγγιση στη Hatha Yoga.
 

Η Γιόγκα είναι ένα μέσον προληπτικής Ιατρικής. Εμφανίστηκε πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια και βρίσκεται ακόμα μαζί μας δείχνοντας το δρόμο για καλύτερη υγεία και περισσότερη ηρεμία του νου.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας εξασκούνται στη Γιόγκα για διαφορετικούς λόγους όπως:
Να διατηρήσουν καλή υγεία που προέρχεται από την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, του οξυγόνου και της νευρικής ενέργειας σαν αποτέλεσμα του ανοίγματος των σφιγμένων αρθρώσεων και της διάτασης και χαλάρωσης των σφιγμένων μυών. Μέσα από τις ασκήσεις της Γιόγκα όλα τα συστήματα, μυϊκό, κυκλοφορικό, πεπτικό, αναπαραγωγικό, ενδοκρινικό και νευρικό λειτουργούν καλύτερα.

Να ανακουφιστούν η να προλάβουν την εκδήλωση των ασθενειών της εποχής μας όπως: πόνους στη μέση, πονοκεφάλους, εξάντληση, αϋπνίες, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, νευρικότητα, διαταραχές πέψης, έλκη, νεφρικές ανεπάρκειες, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, φλεβίτιδες, κατάθλιψη, διαταραχή έμμηνου κύκλου, αναιμία, αρθρίτιδα, άσθμα, βρογχίτιδα, έλλειψη νοητικής διαύγειας, συναισθηματική αστάθεια, ορμονική ανεπάρκεια, αδενοπάθειες, υπογλυκαιμία, ζάχαρο κλπ., κλπ.

Για ηρεμία του νου. Αν υπάρχει μυϊκή ένταση μπορεί να συνοδεύεται από νοητική και συναισθηματική ένταση. Νοητική ανησυχία και αρνητικά συναισθήματα πρέπει να βρουν μια διέξοδο αν θέλουμε ηρεμία. Μέσα από τις ασκήσεις της Γιόγκα, και τις αναπνευστικές τεχνικές αυτή η ένταση είναι δυνατόν να ρυθμιστεί.

Μπορεί να φαίνεται απίστευτη όπως και τα αποτελέσματά της. Όμως πρέπει να κατανοηθεί ότι αυτή η τόσο αρχαία όσο και μοντέρνα τέχνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια μέθοδο ολικής καλλιέργειας του σώματος, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αντικείμενο έρευνας και θεωρίας, είναι ένας τρόπος ζωής που ελευθερώνει το νου και το πνεύμα. Είναι ένα μέσον αυτοανακάλυψης.

Τη Γιόγκα θα πρέπει να την προσεγγίζουμε σαν μια εμπειρία, που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

Πρόγραμμα εξάσκησης:

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή: 17:30 – 19:00

Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Εμπεδοκλής
Αδαμαντίου Κοραή 44-46, Βύρωνας 16232
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7623 749, 210 76 21 140

Iyengar Γιόγκα στο Μετς


Γιόγκα και οφέλη

Φιλόσοφοι και πνευματικοί καθοδηγητές όλων των εποχών μάς διδάσκουν ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μονοπάτια για να φτάσει κανείς στον υπέρτατο στόχο: να κοιτάξει βαθιά μέσα του και να ανακαλύψει τον εαυτό του. Ένα από αυτά είναι η γιόγκα. Γιόγκα σημαίνει ‘ένωση’, ‘η ένωση του σώματος με το πνεύμα και του πνεύματος με την ψυχή’.

Πέρα από πανάρχαια φιλοσοφία, επιστήμη και τέχνη, η γιόγκα είναι ένα μέσον προληπτικής ιατρικής που δρα σε σωματικό, πνευματικό και ψυχικό επίπεδο! Εμφανίστηκε πριν από 4.000 χρόνια περίπου στην Ινδία, εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλον τον κόσμο και παραμένει πάντα επίκαιρη και εξαιρετικά ωφέλιμη, ιδιαίτερα στις μοντέρνες κοινωνίες, που οι έντονοι ρυθμοί, το στρες και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής απομακρύνει τον άνθρωπο από το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή του, αποξενώνοντάς τον από τον ίδιο του τον εαυτό!

Η γιόγκα είναι μία εναλλακτική προσέγγιση για καλύτερη υγεία και ισορροπία σε όλα τα επίπεδα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, χρώματος, φύλου, φυσικής κατάστασης και σωματότυπου ασκούνται στη γιόγκα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μελέτες αποδεικνύουν συνεχώς πως μέσω του ανοίγματος των σφιγμένων αρθρώσεων και της διάτασης και χαλάρωσης των σφιγμένων μυών, η γιόγκα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, του οξυγόνου και της ενέργειας σε όλο το σώμα.

Μέσα από τις ασκήσεις της γιόγκα, όλα τα συστήματα —μυϊκό, κυκλοφορικό, πεπτικό, αναπαραγωγικό, ενδοκρινικό και νευρικό— λειτουργούν καλύτερα. Παράλληλα, ανακουφίζει αλλά και προλαμβάνει την εκδήλωση των ασθενειών της εποχής μας, όπως πόνοι στη μέση, πονοκέφαλοι, εξάντληση, αϋπνία, άγχος, υπέρταση, καρδιακά νοσήματα, νευρικότητα, διαταραχές στην πέψη, έλκος, νεφρική ανεπάρκεια, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, φλεβίτιδα, κατάθλιψη, διαταραχή εμμήνου ρήσης, αναιμία, αρθρίτιδα, άσθμα, βρογχίτιδα, έλλειψη νοητικής διαύγειας, συναισθηματική αστάθεια, ορμονικές διαταραχές, υπογλυκεμία, διαβήτης κ.λπ.

Γνώθι σαυτόν
 

Η γιόγκα προσφέρει ηρεμία και γαλήνη, ψυχική ισορροπία, νοητική διαύγεια και πνευματική σταθερότητα. Συνήθως, η μυϊκή ένταση συνοδεύεται από νοητικό και συναισθηματικό στρες. Η άσκηση της γιόγκα και οι τεχνικές αναπνοής ρυθμίζουν τις εντάσεις και το άγχος, ηρεμούν το σώμα και το πνεύμα και απαλλάσσουν από τη νοητική ένταση και τα αρνητικά συναισθήματα.

Η γιόγκα είναι ένα ενεργειακό μάθημα αυτογνωσίας. Πρώτα και πάνω απ’ όλα μάς διδάσκει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας, βοηθάει να αποδεχθούμε το σώμα μας με τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες του, ώστε να μην το κρίνουμε, να δείχνουμε κατανόηση και συμπόνοια στον εαυτό μας και κατ’ επέκταση στους γύρω μας και μέσα από το ‘γνώθι σαυτόν’ να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Στις μοντέρνες κοινωνίες και τον δυτικό τρόπο σκέψης, όλα αυτά μπορεί να ακούγονται απίστευτα! Οφείλουμε να παραδεχτούμε όμως ότι αυτή η τόσο αρχαία όσο και μοντέρνα τέχνη είναι κάτι παραπάνω από μία ολιστική μέθοδος καλλιέργειας του σώματος και του πνεύματος...

Η γιόγκα είναι επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνη. Διδάσκει έναν τρόπο ζωής που ελευθερώνει το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή. Είναι ένα μέσον αυτοανακάλυψης, ένα είδος ψυχοθεραπείας, ένας τρόπος ‘ευ ζην’ με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Η γιόγκα είναι ταξίδι…
Ένα ταξίδι που μπορεί να αλλάξει τον ρου των πραγμάτων
και την ίδια την πορεία ζωής μας!
 

Ιyengar yoga
 
Έμφαση στην ευθυγράμμιση του σώματος και εστίαση στη λεπτομέρεια της κάθε asana*

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσεγγίσει κανείς τη γιόγκα και διαφορετικά είδη που μπορεί να ακολουθήσει, ανάλογα με τις προτιμήσεις και το ταμπεραμέντο του. Όμως, όποιο μονοπάτι της κι αν πάρει κανείς, η γιόγκα είναι ΜΙΑ, ο στόχος είναι ΕΝΑΣ, κοινός: ένωση σώματος, πνεύματος και διάνοιας με τη λάμψη της ψυχής.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα στυλ γιόγκα στον κόσμο, το ιδανικότερο για να ξεκινήσει κανείς, αποκτώντας σωστές βάσεις και να αποφύγει τυχόν τραυματισμούς, είναι η Iyengar Yoga (προφέρεται Αϊγιένγκαρ).

Από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τo Bellur της νότιας Ινδίας, ως τα πέρατα του κόσμου, ο B.K.S. Iyengar αποτελεί έναν από τους διασημότερους γιόγκι όλων των εποχών. Έχοντας ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή σε όλα τα στυλ γιόγκα που διδάσκονται ανά τον κόσμο, ο B.K.S. Iyengar, σε ηλικία 89 ετών σήμερα, εξακολουθεί να διδάσκει τη hatha yoga σε χιλιάδες μαθητές του από όλον τον κόσμο με το ιδιαίτερο στυλ που ο ίδιος δημιούργησε μέσα από την προσωπική του μελέτη και σπουδή τής γιόγκα.

Κύριο χαρακτηριστικό τής Iyengar Yoga είναι ότι εστιάζει στη σωστή ευθυγράμμιση και στάση του σώματος, ώστε να λειτουργεί σωστά από πλευράς μηχανικής, δίνοντας έμφαση στις λεπτές αποχρώσεις τής κάθε asana*, αρχίζοντας περιφερειακά και φθάνοντας ως το κέντρο τού είναι μας.

Σε ένα τυπικό μάθημα Iyengar, οι μαθητές παραμένουν περισσότερο σε κάθε asana απ’ ό,τι σε άλλες σχολές γιόγκα, ώστε να αφιερώσουν την προσοχή τους στην ευθυγράμμιση του σώματος, όπως απαιτείται.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα της μεθόδου Iyengar είναι η χρήση βοηθημάτων, μία καινοτομία που αφ’ ενός κάνει τη γιόγκα προσιτή στον καθένα —πέρα από σωματότυπο, φυσική κατάσταση, ηλικία και φύλο—, αφ’ ετέρου βοηθάει να επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν πιο σωστή στάση του σώματος, αποκομίζοντας έτσι τα μέγιστα δυνατά οφέλη από κάθε asana* και μειώνοντας στο ελάχιστο τις πιθανότητες τραυματισμού.

*asana: στάση/θέση


Shakti yoga studio

 
Σε μια ήσυχη γειτονιά στο Μετς, στην καρδιά της Αθήνας, ο Αθλητικός Σύλλογος Shakti, όπου shakti στα σανσκριτικά είναι η θηλυκή ενέργεια, δημιούργησε το Shakti Yoga Studio, έναν λιτό και απέριττο χώρο συνάντησης των φίλων της γιόγκα και άλλων ανατολικών φιλοσοφιών.

Τo Shakti Yoga Studio εμπνεύστηκαν δύο λάτρεις της γιόγκα, δύο άνθρωποι που βρέθηκαν να συμπορεύονται στο ίδιο μονοπάτι της πανάρχαιας φιλοσοφίας και αρχαίας τέχνης της γιόγκα. Ο Χρήστος και η Χάρις συναντήθηκαν ως δάσκαλος και μαθήτρια και σύντομα η αγάπη τους για τη γιόγκα τούς ώθησε στη δημιουργία ενός χώρου κατάλληλου για άσκηση, με τον απαραίτητο εξοπλισμό τής Iyengar Yoga, όπου θα μπορούσαν να ασκούνται οι ίδιοι, αλλά και άλλοι φίλοι της γιόγκα.

Ένας από τους μόλις 5 πιστοποιημένους δασκάλους Iyengar Yoga στην Ελλάδα, ο Χρήστος Παύλου διδάσκει γιόγκα τα τελευταία 14 χρόνια στην Αθήνα. Το όνομά του, η απλή και διακριτική παρουσία του, η ίδια η ενέργειά του, αλλά ακόμη περισσότερο η διδασκαλία του, το ήθος του και η διάθεσή του να μεταδώσει τη γνώση του αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των μαθημάτων τού Shakti Yoga Studio.

Η Shakti, η θηλυκή ενέργεια τού στούντιο, είναι η Χάρις Λυρώνη. Πιστή μαθήτρια του Χρήστου, βαδίζει στα χνάρια του δασκάλου της και αφήνεται να παρασυρθεί από την αγάπη της στη γιόγκα, συμμετέχοντας ενεργά τα τελευταία χρόνια στη διδασκαλία τής Iyengar Yoga, δίπλα στον δάσκαλο και μέντορά της.


Aθλητικός σύλλογος shakti

 
Ο Αθλητικός Σύλλογος Shakti στεγάζεται στην οδό Λάμπρου Φωτιάδου 17-19, στο Μετς, όπου ξεκινάει τη δραστηριότητά του με μαθήματα Iyengar Yoga. Ο σύλλογος φιλοδοξεί, σιγά-σιγά, να δραστηριοποιηθεί και σε άλλους τομείς, όπως οργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων, πρόσκληση δασκάλων από το εξωτερικό, εκπαιδευτικές διακοπές στην Ινδία με μαθήματα γιόγκα στο Iyengar Yoga Institute στην Pune, μεταφράσεις επιλεγμένων βιβλίων γιόγκα κ.λπ.

Σεβόμενοι την ενέργεια του χώρου και την ιδιαιτερότητα της άσκησης της γιόγκα, το στούντιο δεν διαθέτει τηλέφωνο. Για τις ώρες των μαθημάτων, μπορείτε να ενημερωθείτε στο 210-75.69.376, όπου ο τηλεφωνητής αναφέρει όλες τις ημέρες και ώρες που μπορείτε να περάσετε (χωρίς ραντεβού) για ένα ΔΩΡΕΑΝ πρώτο μάθημα γνωριμίας. Αν αφήσετε το όνομα και το τηλέφωνό σας, η Χάρις θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο.

Για μία πιο άμεση προσωπική επαφή, μπορείτε επίσης να καλέσετε στο 69.36.134.111 καθημερινά, κατά προτίμηση μεταξύ 13:00-15:00 ή να γράψετε στην ηλεκτρονική δ/νση
info@shakti.gr

15 Φεβρουαρίου 2010

Τι είναι η Iyengar Yoga



Πρακτική εξάσκηση

Η εκμάθηση της μεθόδου Iyengar στη γιόγκα ξεκινά από τη σε βάθος μελέτη των asana (στάσεις, θέσεις του σώματος) και της pranayama (έλεγχος και επιμήκυνση της αναπνοής).


Ο Β.Κ.S. Iyengar συστηματοποίησε πάνω από 200 κλασικές asana και 14 διαφορετικούς τύπους pranayama, με παραλλαγές σε πολλές περιπτώσεις, από τις πιο απλές έως τις εξαιρετικά δύσκολες.

Τις διάρθρωσε και τις κατηγοριοποίησε, έτσι ώστε ένας αρχάριος, καθώς αποκτά ευλυγισία, δύναμη και ευαισθησία σε νου, σώμα και πνεύμα, να προχωρά με σιγουριά και ασφάλεια από τις βασικές ασκήσεις στις πιο προχωρημένες.


Asana

Όσον αφορά στην άσκηση, η Iyengar Yoga επικεντρώνεται σε τρία κυρίως σημεία.

Η έμφαση στη σωστή ευθυγράμμιση επιτρέπει στο σώμα να αναπτυχθεί με αρμονικό και ορθό, από ανατομικής άποψης τρόπο, ώστε ο μαθητής να μην υφίσταται τραυματισμούς και να μην αισθάνεται πόνο όταν εκτελεί σωστά τις ασκήσεις.


Δεδομένου ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά δυνατά και αδύνατα σημεία, ο Β.Κ.S. Iyengar ανέπτυξε επίσης τη χρήση βοηθημάτων, τα οποία υποστηρίζουν το σώμα ώστε να πάρει τη σωστή στάση, όπως απαιτείται. Τα βοηθήματα συνίστανται από ξύλινα μπλοκ, καρέκλες, κουβέρτες και ιμάντες, που βοηθούν το άτομο να διορθώσει τη στάση του ή να υποστηρίξει το σώμα του στις διάφορες asana, ώστε να μπορεί να «δουλέψει» πάνω σε κάθε άσκηση με ένα εύρος κίνησης ασφαλές και αποτελεσματικό.


Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της μεθόδου Iyengar είναι ότι, παρ’ όλο που οι θεραπευτικές ιδιότητες των asana και της pranayama είναι γνωστές εδώ και αιώνες, η επιμονή στη σωστή, από ανατομικής άποψης, ευθυγράμμιση του σώματος και οι μέθοδοι εξάσκησης που ανέπτυξε συνέβαλαν στην περαιτέρω εμβάθυνση των θεραπευτικών ιδιοτήτων της γιόγκα.


Ως εκ τούτου, η εξάσκηση στην Iyengar Yoga οδηγεί συχνά στην εξάλειψη του πόνου, στη βελτίωση της στάσης του σώματος κ.λπ., ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εξαιρετικά σοβαρών, υπό την επίβλεψη ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου και έμπειρου δασκάλου.


Τα άλλα δύο βασικά σημεία στην πρακτική εξάσκηση στο σύστημα Iyengar είναι η σωστή αλληλουχία των asana, όπου η ακολουθία συγκεκριμένης σειράς ασκήσεων δημιουργεί κάθε φορά και ανάλογα, ισχυρά αποτελέσματα και η χρονική διάρκεια, όπου το άτομο παραμένει περισσότερο σε κάθε asana, προκειμένου οι ιδιότητες της άσκησης να επιδράσουν σε βαθύτερο επίπεδο.


Pranayama

Η pranayama μπορεί να αρχίσει αφού προηγουμένως αποκτήσει κανείς γερές βάσεις στις asana, καθώς σε σωματικό επίπεδο απαιτείται ευθυγράμμιση, ευλυγισία, διεύρυνση των πνευμόνων και εξάσκηση, ώστε ο μαθητής να μπορεί να κάθεται στη σωστή θέση και να αναπνέει άνετα κατά την άσκηση της pranayama.


Η pranayama προσφέρει πολυάριθμα οφέλη σε σωματικό επίπεδο, όπως τόνωση του κυκλοφορικού, του πεπτικού, του νευρικού και του αναπνευστικού συστήματος, ενεργοποιώντας τά εσωτερικά όργανα και δημιουργώντας μία αίσθηση δυναμισμού και ηρεμίας. Επιπροσθέτως, θέτει υπό έλεγχο τον νου και τις αισθήσεις και προετοιμάζει το άτομο για την εμπειρία της βαθιάς αυτοσυγκέντρωσης (meditation).


Astanga Yoga

Από τα παραπάνω, θα μπορούσε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Iyengar Yoga δεν είναι τίποτε περισσότερο από γυμναστική και βαθιές αναπνοές ή μόνο asana και pranayama. Αυτό δεν είναι σωστό.

Οι asana και η pranayama αποτελούν απλώς τα εργαλεία για να κατακτήσει κανείς και τα 8 στάδια τής Astanga Yoga τού Patanjali. Ο έλεγχος του σώματος οδηγεί στον έλεγχο του νου. Σκεφθείτε τά εξής: ένα ανθρώπινο ον στην ολότητά του, από την επιδερμίδα μέχρι τον εσώτερο εαυτό του, αποτελεί ένα σύνολο από αλληλένδετα στοιχεία. Για παράδειγμα, όταν το σώμα νοσεί, ο νους πλημμυρίζει από αρνητικές σκέψεις, πέφτει σε λήθαργο και αποκτά κακή διάθεση και αντίστοιχα, όταν ο νους βρίσκεται σε υπερένταση, τότε το σώμα αποκτά νευρική υπερδιέγερση. Η ένταση και το βάθος στην εξάσκηση της Iyengar Yoga σε σωματικό επίπεδο επηρεάζουν και αλλάζουν τον νου και το πνεύμα.


Στην εκτέλεση των asana, το σώμα και ο νους θα πρέπει να μάθουν να συμμετέχουν στο σύνολό τους. Το άτομο αποκτά ταυτόχρονη επίγνωση και του παραμικρού μέρους του σώματος, οπότε ο νους είναι σε πλήρη εγρήγορση, προσήλωση και οξυδέρκεια. Ο ασκούμενος μαθαίνει να αναπνέει ήρεμα, βαθιά και ομοιόμορφα, ώστε η ενέργεια (prana) να ρέει ανεμπόδιστα, καθώς και να διατηρεί τον νου ήρεμο, απαθή και δεκτικό, οδηγώντας τον με αυτόν τον τρόπο σε κατάσταση έντονης αυτοσυγκέντρωσης. Η διαδικασία αυτή προετοιμάζει το σώμα για την pranayama.


Μέσα από τις asana, το άτομο αποκτά επίσης επίγνωση των ηθικών αρχών της γιόγκα (Yama και Niyama), ενώ μαθαίνει να τις εφαρμόζει. Για παράδειγμα, μία από τις αρχές που απαρτίζουν τις Niyama είναι η sauca (καθαρότητα). Καθώς η γιόγκα οδηγεί στη βαθιά συνείδηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το σώμα και ο νους, το άτομο αποκτά μεγαλύτερη επίγνωση της υγείας του και αρχίζει να τη φροντίζει.


Είναι γνωστό ότι, μετά από πολύ φαγητό και ποτό το σώμα υποφέρει και ο νους γίνεται νωθρός. Καθώς ένα άτομο ασκείται ολοένα και περισσότερο στη γιόγκα, του είναι όλο και πιο δύσκολο να συμβιβαστεί με την προφανή αυτή αντίφαση και αυτοκαταστροφική τάση, οπότε αρχίζει να μετριάζει το φαγητό και το ποτό κι έτσι οδηγείται σε έναν πιο αγνό τρόπο ζωής.


Ένα άλλο σχετικό παράδειγμα αποτελεί η ahimsa (μη βία), ένας από τους ηθικούς κανόνες που απαρτίζουν τις Yama. Παρ’ όλο που, εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι Yama αφορούν στην κοινωνική ηθική και οι Niyama στις ατομικές αρχές, και οι δύο μπορούν να εφαρμοστούν εξίσου σε κοινωνικό και σωματικό επίπεδο. Είναι γεγονός ότι ο Iyengar χρησιμοποίησε τις asana για να εξηγήσει την περιπλοκότητα αυτών των ηθικών αξιών.


Έτσι, για παράδειγμα, όταν ένα άτομο εκτελεί την Parsvakonasana μπορεί να αισθανθεί πόνο στο γόνατο του μπροστινού ποδιού και να συμπεράνει ότι αισθάνεται δυσφορία λόγω του γονάτου. Στην πραγματικότητα όμως το γόνατο πονάει καθώς αναγκάζεται να έρθει σε μία ασυνήθιστη θέση εξαιτίας της νωθρότητας του μηρού και του γλουτού. Ο γλουτός και ο μηρός ασκούν βία με το να παραμένουν νωθροί, αλλά εμείς κατηγορούμε το γόνατο. Η λύση είναι να κάνουμε τον γλουτό και τον μηρό να εργαστούν σωστά, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να εργαστεί σωστά και το γόνατο και να εξαφανιστεί η δυσάρεστη αίσθηση.


Καθώς αυξάνεται η ευαισθησία του ατόμου στις asana συνειδητοποιεί επίσης ότι, πέρα από τον γλουτό και τον μηρό, όλα τα μέλη του σώματος, άλλα σε μικρότερο και άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό, διαδραματίζουν τον ρόλο τους στη βία που ασκείται στο γόνατο. Η νοοτροπία αυτή μπορεί κάλλιστα να βρει εφαρμογή στην καθημερινή ζωή.


Η pranayama αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει κανείς στη σωστή και βαθιά αυτοσυγκέντρωση. Ο Β.Κ.S. Iyengar αναφέρει ότι, αν και θεωρητικά είναι δυνατόν να επιτευχθεί κατάσταση βαθιάς συγκέντρωσης με το να καθίσει απλώς κάποιος και να αυτοσυγκεντρωθεί, στην πράξη κάτι τέτοιο είναι αδύνατον για το 99% των ανθρώπων.


Στη βαθιά αυτοσυγκέντρωση, ο νους είναι απόλυτα ακίνητος, αλλά και απόλυτα οξύνους. Πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν μαθήματα αυτοσυγκέντρωσης επί σειρά ετών. Λίγοι όμως επιτυγχάνουν αυτήν την κατάσταση συνειδητής επίγνωσης. Ο Β.Κ.S Iyengar λέει ότι ο νους ενός μέσου ανθρώπου έχει πάρα πολλά «ανοίγματα». Είναι σαν ένα κόσκινο γεμάτο νερό. Όποια τρύπα και να κλείσεις, το νερό συνεχίζει να τρέχει από τις υπόλοιπες. Ο νους είναι εξαιρετικά επιδέξιος, πολυμήχανος και αεικίνητος για να μπορέσει κανείς να τον ελέγξει και να τον ακινητοποιήσει.


Συνεπώς, η pranayama συνιστάται, καθώς η αναπνοή χρησιμοποιείται για να ακινητοποιήσει τον νου. Είναι ευκολότερο να ελέγξει κανείς την ήρεμη, απαλή και άνετη αναπνοή απ’ ό,τι τον νου και όταν η αναπνοή ηρεμήσει και σταθεροποιηθεί, τότε ηρεμεί και σταθεροποιείται και ο νους.

Στη συνέχεια, μπορεί να μάθει κανείς πώς να αποσύρει τις αισθήσεις από τα εξωτερικά ερεθίσματα και να καλλιεργήσει μία διανοητική κατάσταση μέσα από την οποία θα βιώσει την εμπειρία της βαθιάς αυτοσυγκέντρωσης.


Βαθιά Αυτοσυγκέντρωση (Meditation)

Όπως προαναφέρθηκε, η βαθιά αυτοσυγκέντρωση είναι μία ψυχική κατάσταση που δεν διδάσκεται και συνεπώς, η πρακτική τού να καθίσει απλώς κάποιος και να προσπαθήσει να αυτοσυγκεντρωθεί δεν εγγυάται αυτή καθεαυτή αποτελέσματα. Οι βάσεις της καλλιέργειας του εαυτού θα πρέπει να χτιστούν μέσα από την εξάσκηση των πέντε πρώτων σταδίων της γιόγκα. Η εμπειρία της βαθιάς αυτοσυγκέντρωσης έρχεται όταν ο μαθητής είναι έτοιμος.


Αυτό οδηγεί σε ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό τής Iyengar Yoga: τη βαθιά συγκέντρωση εν δράσει. Αν κάποιος μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του σε μία φλόγα, έναν κόκκο ρυζιού ή άλλο αντικείμενο, γιατί να μην μπορεί να κάνει το ίδιο και πάνω στην asana που εκτελεί;

Kαθώς ο μαθητής εξασκείται στις διάφορες στάσεις της γιόγκα, ο νους μαθαίνει να αποκτά επίγνωση των διαφόρων μελών του σώματος. Στην αρχή, μετακινείται από το ένα μέλος στο άλλο, αλλά με την εξάσκηση μαθαίνει να απορροφάται εξίσου από όλα τα μέλη του σώματος ταυτόχρονα. Ο ασκούμενος μαθαίνει να αποκτά όλο και μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός του και να διεισδύει σε βαθύτερα επίπεδα, προκειμένου να επιτυγχάνει πιο ακριβείς και επομένως, πιο αποτελεσματικές και άνετες asana.

O νους εκπαιδεύεται να φτάσει σε μία κατάσταση βαθιάς επίγνωσης ολόκληρης της ύπαρξης. Αν και η pranayama αποτελεί το αληθινό κλειδί στην προετοιμασία για τη βαθιά αυτοσυγκέντρωση, η πρόοδος που σημειώνεται αντανακλάται στις asana, οι οποίες είναι δυνατόν να εκτελεστούν σε τέτοιο βαθμό τελειότητας, ώστε το άτομο να αυτοσυγκεντρώνεται σε βάθος ενώ τις εκτελεί.


Τι διακρίνει την Iyengar Yoga από τα άλλα στυλ

Συνοπτικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μέθοδος Iyengar διαχωρίζεται από τα άλλα στυλ γιόγκα από 3 βασικά στοιχεία: την τεχνική, την αλληλουχία και τη χρονική διάρκεια.


Τεχνική σημαίνει ότι, στην πρακτική εξάσκηση, το άτομο μαθαίνει να κάνει ολοένα και πιο λεπτές διορθώσεις όσον αφορά στην ευθυγράμμιση και σωστή στάση του σώματος κατά την εκτέλεση των asana και της pranayama.


Η αλληλουχία αναφέρεται στη σειρά με την οποία εκτελούνται οι asana και η pranayama. Για παράδειγμα, αλλάζοντας τη σειρά των asana, τα αποτελέσματα της άσκησης σε διανοητικό και συναισθηματικό επίπεδο μπορούν να ενταθούν σε μεγάλο βαθμό, επιφέροντας αλλαγές στο σύνολο της ύπαρξης, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής εξέλιξης του ατόμου.


Η χρονική διάρκεια αναφέρεται στον χρόνο που αφιερώνεται στις asana ή στην pranayama. Οι στάσεις δεν είναι δυνατό να εκτελούνται γρήγορα ή μηχανικά. Χρειάζεται χρόνος για να μπει κάποιος σε μία asana και να μπορέσει να σταθεροποιηθεί σε αυτήν. Όταν επιτευχθεί αυτό, τότε μπορεί να παραμείνει περισσότερο χρονικό διάστημα, ώστε να εντείνει το βάθος της και να αρχίσει έτσι να αντλεί τα οφέλη της. Διαφορετικά, τα ενδεχόμενα οφέλη των asana δεν θα αποδοθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.


Έτσι, κάποιος μπορεί να αρχίσει να εξετάζει πώς η Iyengar Yoga καλλιεργεί και τα οκτώ στάδια της γιόγκα και πόσο πράγματι απέχει από την «απλή γυμναστική» και τις «βαθιές αναπνοές». Μέσα από την πρακτική εξάσκηση και την κατανόηση, το άτομο συνειδητοποιεί ότι η asana διαφέρει τόσο από το στρέτσινγκ και τη γυμναστική όσο η pranayama από τις απλές, βαθιές αναπνοές και η βαθιά αυτοσυγκέντρωση από την αυτοΰπνωση.


Η παρατεταμένη εξάσκηση σε asana και pranayama επηρεάζει το άτομο τόσο σε οργανικό, διανοητικό και πνευματικό επίπεδο, όσο και σε σωματικό.